Hemförsäkring

Att ha en hemförsäkring är väldigt viktigt oavsett om du bor i en hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Hemförsäkring skyddar både ditt hem och dina saker om oturen skulle komma. Den ska skydda om en brand uppstår, vattenskadda eller andra sakor och mot inbrott.

Hemförsäkringar 2024

BILLIGAST
Gofido Hemförsäkring
 • Högt betyg 4.5/5
 • Välj egen självrisk
 • Billiga
Hedvig Hemförsäkring
 • Väldigt billiga
 • Ingen bindningstid
 • Allrisk
Sensor Hemförsäkring
 • Flera tilläggsförsäkringar
 • Bra grundskydd
 • Snabba

Bästa Hemförsäkringen 2024

Den bästa hemförsäkringen beror på dig som ska teckna en hemförsäkring. Allt beroende på pris, vad den ska täcka, ska drulle ingå med mera. Det vi rekommenderar är att man kollar efter är hur bra skydd är det, utbudet och såklart priset på en hemförsäkring.

Vi tycker att det är otroligt viktigt att man jämför hemförsäkringar för att hitta den som är just bäst för dig och efter dina behov. Därför kan vi tycka att man inte bara ska kolla på priset på en hemförsäkring utan också om den täcker allt man vill och om det behövs tilläggsförsäkring. En tilläggsförsäkring kan vara drulleförsäkring eftersom det ingår inte hos alla försäkringsbolag i en hemförsäkring.

BILLIGAST
Gofido Hemförsäkring
 • Högt betyg 4.5/5
 • Välj egen självrisk
 • Billiga
Hedvig Hemförsäkring
 • Väldigt billiga
 • Ingen bindningstid
 • Allrisk
Sensor Hemförsäkring
 • Flera tilläggsförsäkringar
 • Bra grundskydd
 • Snabba

Billigast hemförsäkring

Vi kan starkt rekommendera Hedvig hemförsäkring som en av dem bästa. I deras hemförsäkring ingår det drulleförsäkring och i våra tester är dem även en av dem billigaste hemförsäkringar på marknaden. I deras drulleförsäkring så täcker dem skador på dina saker upp till 50 000 kronor.

Hedvig har även något som kallas Hedvig forever. Vilket innebär att du som har tecknat en försäkring hos dem kan få din och dina vänners försäkrings premie billigare varje månad. För varje vän du bjuder in till Hedvig som tecknar en försäkring hos dem får du 10 kr rabatt i månaden.

Positives
 • Väldigt billiga
 • Ingen bindningstid
 • Allrisk
Information

Vad skyddar en hemförsäkring?

En vanlig hemförsäkring täcker dina saker om de skulle bli stulna eller skaddade, om oturen skulle komma och detta skulle ske kan du få en ekonomisk ersättning. Alla försäkringsbolag erbjuder ett grundskydd. I grundskyddet ingår det till exempel egendomsskydd, överfallsskydd, reseskydd och mer.

Utan en hemförsäkring kan du inte få ersättning om det skulle ske några skador eller olyckor. Vi rekommenderar att man jämför hemförsäkringar för att se den som passar dig och dina behov bäst.

Billigast Hemförsakring

Vad är drulleförsäkring?

En drulleförsäkring eller som det även heter allrisk eller oturs försäkring skyddar dina föremål och dig vid olyckor eller otur. De olika försäkringsbolag erbjuder inte alltid detta i deras grundskydd så det är extra viktigt att man ser över sitt avtal innan man tecknar en försäkring. Vi rekommenderar att man alltid har en drulleförsäkring då man aldrig vet om det kommer ske en olycka eller om man bara helt enkelt har lite otur.

Vad ingår i Hedvigs drulleförsäkring

 • Oförutsedda skador
 • Oförutsedda händelser
 • Enkla olyckor som att spilla vatten på datorn
 • Tappar din mobiltelefon
 • Råkar ha sönder dina glasögon

Vad ingår i en hemförsäkring

I en hemförsäkring ingår det alltid ett grundskydd som täcker en hel del. Utöver grundskyddet finns det även tilläggsförsäkringar eller även kallat utökat skydd. Det som ingår i grundskyddet är följande:

Egendomskydd

Detta innebär att dina lösa föremål så som dator, soffa och annat kan ersättas. Ersättningen gäller om du drabbas av en vattenskador, stöld i ditt hem och brand.

Om något av detta skulle komma att ske dig är det extra viktigt att ni tar bilder och skriver ner vad som har hänt. Det är viktigt att göra för att underlätta arbetet för försäkringsbolaget men även som bevis på vad som har hänt.

Merkostnader

Merkostnader är ett skydd som du får om din bostad blir skaddad i form av brand eller vattenskada och det måste renoveras eller saneras. Då måste du förmodligen flytta till en annan bostad vilket kommer att innebär att din kostnad för att bo där kommer att öka. Det är just det detta skydd är till för att skydda dig för merkostnader vid skada på din bostad.

Reseskydd

Med hemförsäkringen kommer det ett reseskydd som gäller om du råkar ut för en akut sjukdom, olycka eller andra hemskheter. Vanligtvis gäller reseskyddet i upp till 45 dagar men det kan skilja sig och ser olika ut hos varje försäkringsbolag.

Du kan även skaffa dig ett utökat reseskydd som täcker flera olika scenarier och även i längre dagar. Vi rekommenderar att införskaffa sig ett utökat reseskydd om man planerar att vara utomlands under en längre tid eller om man ska backpacka.

Rättsskydd

Rässkyddet i din hemförsäkring täcker dina kostnader för att anställa jurister eller ett juridisk ombud i en rättslig tvist. Erästtningen kan bara tillkomma om det är ett tvistemål som prövas i antingen tingsrätt, hovrätt eller högsta domstolen.

Det tillkommer undantag därför är det viktigt att läsa på innan du tecknar en hemförsäkring.

Ansvarsskydd

Om du har skadat en annan person eller deras ägodelar kan du bli krävd på ersättning för den skadan som uppståt. Försäkringsbolaget kollar vad som har hänt och om du har orsakat skada till en annan person kommer försäkringsbolaget att betala ut ersättning till personen i fråga. Däremot om dem inte anser att du utfört någon skada så kan försäkringsbolaget avvisa det och du behöver oftast inte betala ersättning.

Överfallsskydd

Om det värsta skulle hända dig och du blir överfallen påväg hem eller andra hemska saker så kan du ha rätt till ersättning från överfallsskyddet. Du kan ansöka om att få överfalls erästtning även om överfallaren inte har blivit dömd i en domstol.

ID-skydd

ID-skydd blir allt vanligare nu när våran värld blir mer digital. Du som person kan utsättas för ID-stöld eller ID-kapning. Beroende på vilket försäkringsbolag du har så kan ID-skydd ingå i ditt vanliga grundskydd men det gör inte alltid det. Du kan få olika typer av hjälp om det händer dig allt från rådgivning, ersättning och hjälp med juridisk ärende.

Extra skydd

Som vi nämnt tidigare har du alltid ett grundskydd genom din försäkring men det kanske inte alltid räcker. Ibland kan man behöva ha flera skydd. Olika försäkringsbolag erbjuder olika extra skydd, därför rekommenderar vi att ni kollar igenom vad som ingår i erat grundskydd och ser över om det behövs några extra skydd.

Några exempel på extra skydd som går att lägga till i sin hemförsäkring:

Drulleförsäkring

Olika försäkringsbolag erbjuder som sagt olika saker i deras grundskydd en sådan sak brukar ofta vara drulleförsäkringen. Alla erbjuder inte det i grundskyddet men de flesta gör det. Om du har hittat en försäkring där drulleförsäkringen inte ingår i hemförsäkringen då brukar de gå att kunna lägga till det mot en extra kostnad.

Utökat reseskydd

Om du ska på en längre resa, eller kanske till och med en lite farligare, så rekommenderar vi att man ser över ett utökat reseskydd. Reseskydd kan komma att erbjudas även från kredit kort eller andra tjänster. Det vill säga att man kan få flera reseskydd från flera olika parter.

I grundskyddet ingår det ett reseskydd på 45 dagar vill man däremot ha mer än 45 dagar rekommenderar vi att man kollar efter en ny hemförsäkring eller lägger till ett extraskydd i from av ett utökat reseskydd.

Värdesaker

Föremål med ett större värde än vanligt kan komma att behöva ett extraskydd. Exempel på dessa föremål kan vara smycken, klockor, instrument eller andra dyra saker.


Vad kostar en Hemförsäkring

Priset på en hemförsäkring varier. Försäkringar hos de olika bolagen har såklart olika priser och innehåller olika skydd. Därför kommer priset på en hemförsäkring se olika ut. Men vi har tagit reda på att snittet brukar ligga på runt 150 kr i månaden, det vill säga 1800 kr per år.

Det finns många olika faktorer som påverkar priset hom dem olika försäkringar. Bland annat vart du bor, din ålder, hur stort du bor, om du ska ha några tilläggsförsäkringar och mycket mer.

Rabatt på hemförsäkring

Du som ska teckna hemförsäkring kan få en del olika rabatter. Den vanligaste rabatten att kunna få är om du ska teckna en ny hemförsäkring och i samma veva tecknar en bilförsäkring, båtförsäkring eller något annat hos samma försäkringsbolag.

Hemförsäkring Student

Studenter som hyr sin lägenhet behöver också en en hemförsäkring. Även om det är i andra hand eller första. Du som student får också oftast en studentrabatt på din hemförsäkring beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Vi kan rekommendera Hedvig hemförsäkring för studenter där ingår det även en drulleförsäkring.

Hemförsäkring Student

Hemförsäkring hyresrätt

Oavsett om du hyr din hyresrätt i första eller andra hand så kommer du att behöva en hemförsäkring. Detta gäller oavsett hur du bor och vart du bor. Även om du inte äger lägenheten eller huset så är du ansvarig och om något händer är det du som ställs som ansvarig. Det betyder att du kan behöva att betala eventuella skador. Försäkringen skyddar dig alltså ekonomist mot skador som kan ske under tiden du bor i hyresrätten.

Hemförsäkring lägenhet

Hemförsäkring för en lägenhet är den samma som om det vore för ett hus. Hemförsäkring innehåller samma saker som den vanliga hemförsäkringen. Däremot om du har en bostadsrätt alltså äger ditt boende så kan du komma att behöva ett bostadsrättstillägg på din hemförsäkring.


Vad är självrisk?

Självrisk är en avgift som försäkringsbolaget tar ut för att du ska kunna få ut dina pengar när det kommer till ett försäkringsärende. Det betyder att om ett av dina föremål uttsätts för en skada till en kostnad av 10 000 kronor och du har en självrisk på 2000 kronor får du 8000 kronor i ersättning. Men hemförsäkring hos Hedivg som exempel så kan din självrisk ibland vara 0 kronor beroende på vad som har hänt.

Det är därför avsevärdt att man läser igenom vad som gäller för just din försäkring.

Hur tecknar man en hemförsäkring

Det är enkelt att teckna en hemförsäkring och det kan vara gjort under 10 minuter om man har brottom. Men vi rekommenderar att man tar sin tid och jämför hemförsäkringar för att få den bästa försäkringen med de bästa skydden och såklart ett bra pris.

Ovan kan ni hitta en lista på dem försäkringar som vi rekommederar våra besökare.

Vanliga frågor och svar om hemförsäkringar

Vad är en hemförsäkring?

En hemförsäkring är ett skydd som skyddar ditt hem och dig i form av olyckor eller skador. Det är bra och rekommenderat att ha en hemförsäkring.

Vad ingår i en hemförsäkring?

Alla hemförsäkringar ser olika ut hos försäkringsbolagen. Men det ingår alltid ett grundskydd i din hemförsäkring som täcker en rad olika saker.

Vad kostar en hemförsäkring?

Priset på en hemförsäkring varier på en rad olika faktorer men snitt priset är runt 150 kr per månad. Med det sagt så kan det skilja beroende på din situation.

I en hemförsäkring ingår ett grundskydd

Hemförsäkringar kommer alltid med ett grundskydd som täcker de vanliga olyckor eller skador som kan komma att uppstå. Om man vill ha ett skydd för fler saker i sin hemförsäkring så behöver man ha tilläggsförsäkringar.

Om Valdemar Ekström


Valdemar Ekström

Som redaktör hos oss har Valdemar Ekström blivit en respekterad inom branschen. Hans artiklar och guider har hjälpt tusentals människor att hitta rätt försäkringar.

Genom att erbjuda objektiva jämförelser och noggrann analys har han gjort det möjligt för människor att hitta försäkringslösningar som passar deras specifika behov och budget.