Jämför försäkring elbil

Elbilar blir allt mer populära och fler och fler personer byter ut sina traditionella bensin- eller dieselbilar mot eldrivna alternativ. Med denna förändring i fordons landskapet uppstår också nya frågor, som till exempel vilken typ av försäkring som lämpar sig bäst för elbilar och vad som skiljer den från en vanlig bilförsäkring.

Bästa elbil försäkring 2023

 • ICA Försäkring

  • ICA Bonus
  • Samma pris i 5 år
  • Samla poäng
 • Hedvig Försäkring

  Hedvig Försäkring logo
  • Billigast
  • Laga stenskott gratis
  • Ingen bindningstid
 • Sensor Försäkring

  Sensor försäkring logo
  • Valbara tilläggsförsäkringar
  • Bra grundskydd
  • Snabb service

Jämför försäkring elbil 2023

Bilförsäkringar är en viktig del av att vara en bilägare. Att ha rätt försäkring skyddar både dig själv och andra i händelse av olycka eller skada. I denna artikel kommer vi att ge dig en komplett guide till bilförsäkringar, från att välja rätt försäkring för dina behov till hur du kan jämföra priser, täckningar och bonusar för att få bästa möjliga affär.

Innan du köper en bilförsäkring är det viktigt att förstå skillnaden mellan en trafikförsäkring och en helförsäkring. En trafikförsäkring är lagstadgad och täcker skador som du orsakar på andra personers egendom eller vid personskador. Å andra sidan täcker en helförsäkring även skador på din egen bil i händelse av en olycka, stöld eller brand. Att välja rätt typ av försäkring är avgörande för att få adekvat skydd. Nedan listar vi alla försäkringar som vi jämför och har gjort en recension på.

FöretagFörsäkringTeckna
Hedvig Försäkring5

Hedvig FörsäkringBilligast

 • Billigast
 • Laga stenskott gratis
 • Ingen bindningstid
SE DITT PRIS
ICA Försäkring4.5

ICA FörsäkringPopulärast

 • ICA Bonus
 • Samma pris i 5 år
 • Samla poäng
SE Ditt pris
Sensor Försäkring4

Sensor Försäkring

 • Valbara tilläggsförsäkringar
 • Bra grundskydd
 • Snabb service
Se ditt pris

Vad kostar en elbil försäkring?


När det gäller försäkringspriset för en elbil kan det variera baserat på flera faktorer. Dessa inkluderar bilmodell, körhistorik, ålder och din bostadsort. Det är dock viktigt att komma ihåg att det billigaste alternativet inte alltid är det bästa valet. Du bör också noga granska vad som ingår i försäkringspolicyn och bedöma vilken täckning du behöver för din elbil. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du hitta en försäkring som passar dina behov och budget.

Vad är skillnaden mellan en vanlig bilförsäkring och en försäkring för elbilar?

En av de största skillnaderna mellan en vanlig bilförsäkring och en försäkring för elbilar är att den sistnämnda oftast inkluderar skydd för batteriet. Eftersom batterierna är en av de dyraste delarna i en elbil kan det vara viktigt att ha en försäkring som täcker eventuella skador eller problem som kan uppstå med batteriet.

En annan skillnad är att försäkringar för elbilar kan erbjuda uppladdning, service och assistans om du skulle bli strandad på grund av ett urladdat batteri. Detta är en fördel som inte alltid ingår i vanliga bilförsäkringar.

Bästa elbil försäkringen 2023 för dig som kör mycket

Om du är en av de personer som kör mycket med din elbil, är det viktigt att ha en försäkring som ger dig rätt skydd och förmåner. Det finns försäkringsbolag som erbjuder olika erbjudande beroende på hur mycket du kör, ett sådant erbjudande kan vara en rabatt baserat på din körsträcka.

Här är en försäkring som passar dig om du kör mycket:

Hedvig bilförsäkring

En bilförsäkring för alla behov, utan bindningstid. Få vägassistans 24/7, personlig service i Hedvig-appen och välj den verkstad som passar dig.

Bästa elbil försäkringen 2023 för dig som kör lite

Bra försäkringsskydd är viktigt även om du kör lite, och det kan vara värt att utforska olika försäkringspaket för att hitta det som passar dig bäst. En möjlighet är att välja en smart bilförsäkring eller digital försäkring, där priset baseras på din kördata. Genom att skicka in information om hur mycket du faktiskt kör till försäkringsbolaget kan de beräkna ett pris som motsvarar ditt körmönster. Detta koncept är perfekt för dig som kör mindre men fortfarande vill skydda din bil. Vi rekommenderar att du tittar närmare på försäkringsbolaget Paydrive för en sådan försäkring.

Paydrive bilförsäkring

Bilförsäkring där du betalar för de mil du faktiskt kör. Koppla upp din bil till Paydrive Direct som hämtar antal körda mil varje dag automatiskt och få 10% rabatt. Om du inte har en nyare bilmodell så kan du skicka in din bildata manuellt.

Tips för att få en lägre premie för din elbil försäkring

Om du äger eller planerar att köpa en elbil och vill hålla försäkrings kostnaderna på en rimlig nivå, finns det några saker du kan göra:

 • Jämför flera försäkringsbolag för att hitta den bästa prisvärd el bilförsäkring.
 • Installera ett inbrotts- eller spårsystem som gör att försäkringsbolaget kan spåra bilen om den blir stulen. Detta kan leda till en lägre premie.
 • Om möjligt, parkera bilen i en säker garage eller parkera på en upplyst plats för att minska risken för stöld och skador.
 • Kör försiktigt och undvik olyckor eller skador som kan påverka försäkrings kostnaderna negativt.

Sammanfattningsvis kan försäkring av en elbil vara något dyrare än att försäkra en traditionell bil på grund av högre inköpskostnader, reparationer, batteriers kostnader och lågt återbetalningar som kan påverka värdet av bilen. Men det finns fortfarande fördelar och sätt att hålla kostnaderna på en rimlig nivå.

Vilken elbil försäkring är bäst?

Det finns ingen enskild försäkring som kan kategoriseras som den absolut bästa för alla elbilar och ägare. Valet av bästa försäkring beror på din personliga situation, behov och preferenser. Nedan följer några faktorer att överväga när du väljer en försäkring för din elbil:

 • Batteriskydd: Se till att försäkringen inkluderar omfattande täckning för ditt batteri. Kolla om det finns några begränsningar eller undantag i policyn.
 • Laddnings Assistance: Kontrollera om försäkringen erbjuder assistans om du skulle bli strandad på grund av ett urladddat batteri. Detta kan vara värdefullt om du ofta använder din elbil för längre resor.
 • Premienivå och självrisk: Jämför priser och självrisk nivåer från olika försäkringsbolag för att hitta den mest kostnadseffektiva lösningen för dig.
 • Kundrecensioner: Ta dig tid att läsa kundrecensioner och omdömen om olika försäkringsbolag för att få en uppfattning om deras kundservice och hantering av skadeärenden.

Hur påverkar elbilar försäkringskostnaden?

Även om elbilar kan vara billigare att underhålla och köra än traditionella bensin- eller dieselbilar, kan det vara så att försäkrings kostnaderna är något högre för elbilar. Det finns flera skäl till detta:

Hög inköpskostnad

Elbilar brukar ha ett högre inköpspris än traditionella bilar eftersom batteritekniken är dyr. Detta leder till att försäkringsbolagen behöver täcka en högre kostnad om bilen skulle skadas eller bli stulen. Åldern är även en viktig faktor.

ÅlderPris (per månad)
18-25700 kr
26-35600 kr
36-45500 kr
46-55400 kr
56+300 kr
Detta är inte 100% korrekt men ger en uppfattning på hur åldern spelar in på priset.

Låt oss undersöka ett exempel för att bättre förstå hur åldern kan påverka priset på en bilförsäkring. Vi använder exemplet i tabellen ovan där priset per månad varierar beroende på ålder.

Om vi tar en 30-årig förare som exempel och jämför med en 50-årig förare, kan vi se att priset kan vara 600 kr per månad för den 30-åriga föraren jämfört med 400 kr per månad för den 50-åriga föraren. Detta visar på den ökade risken som försäkringsbolaget bedömer att yngre förare har.

Reparationskostnader

Elbilar har en annorlunda konstruktion jämfört med traditionella bilar, vilket kan innebära högre reparationskostnader om något går sönder. Specialiserade verkstäder och dyra reservdelar kan bidra till en högre försäkring.

Batteriets kostnad

Batterierna i elbilar kan vara dyra att ersätta om de skadas. Eftersom batterierna är en viktig och dyra komponent i en elbil, kan det påverka priset på försäkringen.

försäkring elbil

Är det mer lönsamt att försäkra en elbil?

Även om försäkrings kostnaderna för elbilar kan vara något högre än för traditionella bilar finns det fortfarande några potentiella fördelar som kan göra det lönsamt att försäkra en elbil:

 • Lägre bränslekostnader: Ett av de främsta skälen till att många människor väljer att köra elbilar är att de har lägre driftskostnader än bensin- eller dieselbilar. Genom att spara pengar på bränslekostnader kan man kanske ha råd att betala lite mer för försäkringen.
 • Miljövänligt: För dem som är miljömedvetna kan försäkring av en elbil vara ett sätt att stödja ett mer hållbar och grön transportalternativ.
 • Förmåner och rabatter: Vissa försäkringsbolag kan erbjuda specialerbjudanden, förmåner eller rabatter för elbilsägare, vilket gör försäkrings kostnaderna mer överkomliga.

Välj rätt försäkring för din elbil

När du köper en elbil är det viktigt att tänka på försäkringsskyddet och hitta den bästa lösningen för ditt behov. Utan ett lämpligt skydd kan du utsätta dig för onödiga risker och höga kostnader om olyckan skulle vara framme.

Genom att jämföra försäkringsbolag, undersöka specifika villkor och överväga de faktorer som nämnts ovan kan du ta ett informerat beslut och välja den bästa försäkringen för din elbil. Kom ihåg att varje situation är unik och att det kanske tar lite tid och research för att hitta den perfekta matchen.

När du försäkrar din elbil är det viktigt att tänka på batteriets skydd. Elbilars batterier är en av de dyraste komponenterna och att ha en försäkring som täcker eventuella skador eller problem med batteriet kan vara avgörande. Se till att försäkringen inkluderar omfattande täckning för ditt batteri och kolla om det finns några begränsningar eller undantag i policyn.

Assistans vid laddning kan vara en annan viktig faktor att tänka på. Kontrollera om försäkringen erbjuder assistans om du skulle bli strandad på grund av ett urladdat batteri. Detta kan vara särskilt värdefullt om du ofta använder din elbil för längre resor.

När du jämför olika försäkringsbolag, se också till att titta på premienivåer och självrisk. Det kan vara bra att jämföra priserna och se vilket försäkringsbolag som erbjuder den mest kostnadseffektiva lösningen för dig. Tänk även på att kolla kundrecensioner och omdömen om försäkringsbolaget för att få en uppfattning om deras kundservice och hur de hanterar skadeärenden.

Så, även om det inte finns någon enskild bästa försäkring för elbilar, kan du genom att ta hänsyn till batteriskydd, ledningsassistent, premienivåer och kundrecensioner, hitta den mest lämpliga försäkringen för din elbil. Ta dig tid att undersöka och jämföra olika alternativ för att få bästa möjliga skydd för din elbil.

Vad kostar det att försäkra en Tesla Model Y?

Tesla Model Y är en populär elbil och många bilägare är nyfikna på vad kostnaden för försäkring kan vara för denna modell. När det handlar om att försäkra elbilar, finns det några faktorer som påverkar priset. Här är några viktiga saker att tänka på när du söker efter försäkring för din Tesla Model Y:

Bilmodell och ålder

Försäkringspriset kan variera beroende på vilken modell av Tesla Model Y du äger. Det kan också påverkas av bilens ålder. I allmänhet tenderar nyare och dyrare bilar att ha högre försäkringskostnader.

Försäkringsbolag

Försäkringsbolag kan ha olika prissättningar och täckningsområden. Det är en bra idé att jämföra olika försäkringsbolag för att hitta det bästa priset och den bästa täckningen för din Tesla Model Y.

Föraren

Föraren själv kan påverka försäkringskostnaden. Faktorer som ålder, körlängd och tidigare försäkringshistorik kan spela en roll i bedömningen av försäkringsrisken. Vissa försäkringsbolag kan erbjuda rabatter för erfarna förare eller för förare med en god försäkringshistorik.

Säkerhetsfunktioner

Tesla Model Y är utrustad med avancerade säkerhetsfunktioner, såsom autopilot och kollisionsvarningssystem. Dessa funktioner kan minska riskerna för olyckor och därmed potentiellt sänka försäkringskostnaderna.


Vad är nackdelarna med elbilar?

Elbilar har blivit alltmer populära de senaste åren på grund av deras positiva miljöpåverkan och låga driftskostnader. Men det finns också några nackdelar att ta hänsyn till när det gäller elbilar. Här är några av de vanligaste nackdelarna med elbilar:

 • Kortare körsträcka: En av nackdelarna med elbilar är att de oftast har en kortare körsträcka jämfört med traditionella bensin- eller dieselbilar. Batteriets kapacitet kan göra det svårt att resa längre sträckor utan att behöva ladda om. Detta kan vara en utmaning för långa resor eller om du inte har tillgång till laddningsstationer i närheten.
 • Laddningstid: Att ladda en elbil tar vanligtvis längre tid än att tanka en traditionell bil med bränsle. Även om snabbladdningsteknik har förbättrats, kan det fortfarande ta tid att ladda batteriet till full kapacitet. Detta kan vara frustrerande om du har bråttom eller om du inte har tillgång till laddningsstationer när du behöver ladda.
 • Laddningsinfrastruktur: Trots att laddningsstationerna blir allt vanligare, kan tillgången till laddningsplatser vara en utmaning, särskilt i vissa områden. Det kan vara svårt att hitta en tillgänglig laddningsstation när du behöver ladda din elbil. Det är viktigt att ha tillgång till laddningsmöjligheter hemma eller på arbetet för att undvika obehagliga situationer.
 • Högre initial kostnad: Elbilar tenderar att ha en högre inköpskostnad jämfört med traditionella bilar. Även om driftskostnaderna över tid kan vara lägre på grund av billigare bränsle och mindre underhåll, kan den högre initiala kostnaden vara en av de främsta nackdelarna med elbilar.

Vanliga frågor och svar om försäkring elbil

Vad är försäkring för elbil?

Försäkring för elbilar är en typ av fordonsskydd speciellt utformat för att täcka de unika egenskaperna och riskerna som elbilar kan ge. Det inkluderar skydd mot skador, stöld, brand och andra olyckor som kan inträffa med din elbil. Jämfört med traditionella fordon kräver elbilar ofta specialiserade reparationer och reservdelar, vilket kan göra försäkring för elbilar något dyrare.

Vad täcker en försäkring för elbil?

En försäkring för elbil täcker oftast samma saker som en vanlig bilförsäkring. Det kan inkludera ansvarsförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Ansvarsförsäkringen täcker skador som du orsakar på andra personer eller deras egendom vid en olycka. Halvförsäkringen täcker även skador som uppstår på din egen bil till följd av brand, stöld, glas- eller viltkollision. Helförsäkringen täcker även skador som uppstår vid trafikolyckor där du är ansvarig.

Är försäkringspremien högre för elbilar?

Det är sant att försäkringspremien för elbilar kan vara något högre än för vanliga bensindrivna bilar. Detta kan bero på flera faktorer. För det första har elbilar ofta högre inköpspris än motsvarande bensindrivna bilar, vilket gör att försäkringsbolaget behöver täcka en högre kostnad vid en eventuell totalförlust. För det andra kan det vara svårare och dyrare att reparera eller byta ut delar på en elbil jämfört med en vanlig bil. Dessa faktorer kan påverka försäkringspremien för elbilar.

Hur påverkar min körsträcka min försäkringspremie?

Din körsträcka kan ha en påverkan på din försäkringspremie för elbilen. Många försäkringsbolag använder olika betygssystem där de tar hänsyn till årlig körsträcka. Ju längre du kör, desto större är risken för olyckor och skador. Detta kan leda till en högre försäkringspremie. Det kan vara bra att vara ärlig om din körsträcka vid försäkringsansökan för att få rätt pris och undvika problem vid eventuell skada.