Jämför Försäkring A-traktor

I denna artikel kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om försäkringar för a-traktorer och ge dig några tips på vad du bör tänka på när du väljer försäkring.

Bästa försäkring A-traktor 2023

ICA Försäkring A-Traktor
 • ICA Bonus
 • Samma pris i 5 år
 • Samla poäng
BÄST
Zmarta A-Traktor Försäkring
 • Jämför offerter
 • Kostnadsfritt att jämföra
 • Snabba
If A-Traktor Försäkring
 • Valbara tilläggsförsäkringar
 • Bra omdöme
 • 0 kr självrisk för krishjälp

Jämför A-traktor försäkring 2023

Först och främst, vad är egentligen en a-traktor? En a-traktor är en typ av fordon som har blivit modifierad från en vanlig personbil till att ha låg toppfart och begränsad motorstyrka. Den används främst av ungdomar och är ett populärt val för de som nyligen har fått sitt körkort. Eftersom A-traktorn har vissa begränsningar i hastighet och prestanda betraktas den som en säkrare och mer ekonomisk möjlighet för nybörjare.

BÄST
Zmarta A-Traktor Försäkring
 • Jämför offerter
 • Kostnadsfritt att jämföra
 • Snabba
ICA Försäkring A-Traktor
 • ICA Bonus
 • Samma pris i 5 år
 • Samla poäng
If A-Traktor Försäkring
 • Valbara tilläggsförsäkringar
 • Bra omdöme
 • 0 kr självrisk för krishjälp
Folksam A-Traktor Försäkring
 • Snabb hjälp
 • Skadejour dygnet runt
 • Enkelt att komma igång

Varför behöver du försäkra din a-traktor?


Att försäkra din a-traktor är ett lagligt krav och ett måste för att köra lagligt på vägarna. Försäkringarna för A-traktorer fungerar på samma sätt som för vanliga personbilar och syftar till att skydda både dig och andra trafikanter i händelse av en olycka eller skada. En försäkring för a-traktor kan innefatta olika typer av täckning, såsom trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring, beroende på dina behov och budget.

Försäkring A-traktor pris

Priset påverkas på en rad olika faktorer, bland annat värdet av A-traktorn eller EPAN, vilken försäkring och vad för skick din A-traktor eller EPA är i.

Men snittet för att få din A-traktor försäkrad ligger på 1000-5000 kr per år. Alltså en månadskostnad på 80-400 kr ungefär. Men priset skiljer sig som sagt och varje fall är unikt.

FörsäkringstyperMånadskostnadÅrskostnad
Trafikförsäkring83-250 kr1000-3000 kr
Halvförsäkring125-333 kr1500-4000 kr
Helförsäkring250-833 kr3000-10000 kr

Billigast A-traktor försäkring

Om man kollar på våran tabell ovan så kan vi se att Trafikförsäkring är den billigaste men den täcker inte lika mycket som de andra två. Men man kan ändå spara in pengar på sin A-traktor försäkring genom att jämföra de olika försäkringsbolagen, och hitta det som passar dig bäst efter dina behov.

Hedvig A-traktor försäkring

En A traktor försäkring för alla behov, utan bindningstid. Få vägassistans 24/7, personlig service i Hedvig-appen och välj den verkstad som passar dig.

Vad är skillnaden mellan mopedbil och A-traktor försäkring?

Innan vi går in på detaljer om försäkring för A-traktorer, låt oss först klargöra skillnaden mellan mopedbil och A-traktor försäkring. En mopedbil är en slags liten bil som är byggd för att köra i låga hastigheter och har en begränsad motorstyrka. Försäkring för mopedbilar kan vara olika beroende på försäkringsbolag, men det kan vara en bra idé att jämföra priser och villkor för att hitta det bästa erbjudandet. En mopedbil kan åka i högst 45 km/h.

A-traktorer å andra sidan är ombyggda vanliga personbilar med en begränsad motorstyrka. Eftersom de inte kan komma upp i högre hastigheter klassas de som traktorer och har specifika krav på försäkring. Det är viktigt att du förstår dessa krav och hittar rätt försäkring för din A-traktor för att vara försäkrad på rätt sätt. A-traktor får enligt lag köra högst 40 km/h. Det finns även B-traktor vilket får köras i max 50 km/h.

En vanlig bilförsäkring är inte det samma som A-traktor försäkring och mopedbil försäkring.

Vad säger lagen?

Ja, enligt lag måste alla motorfordon, inklusive a-traktorer, vara försäkrade i Sverige. Detta gäller oavsett om fordonet används på allmän väg eller inte. Försäkrings Plikten för a-traktorer är reglerad i 4 kap. 2 § 2 punkten i Trafikskadelagen (1975:1410).

Kolla den video där Polisen pratar om A-traktor som är trimmad/ospärrad:

Behöver du verkligen en försäkring för din a-traktor?

En A-traktor är en mindre motoriserad fyrhjuling som är populär bland ungdomar för att den kan köras redan vid 15 års ålder. Även om A-traktorer är tekniskt modifierade för att ha en lägre topphastighet än vanliga personbilar, är det fortfarande viktigt att ta hänsyn till försäkringsskydd. Det finns dock en vanlig fråga som dyker upp bland bilägare: ”Måste man verkligen ha a-traktor försäkring?”.

Varför behöver du a-traktor försäkring?

Att ha en a-traktor försäkring är inte bara en laglig skyldighet, utan det är också en viktig säkerhetsåtgärd. Trots att A-traktorer har en begränsad topphastighet, innebär de fortfarande en risk för både föraren själv och andra trafikanter. Här är några skäl till varför du bör överväga att ha a-traktor försäkring:

Skador på ditt fordon

Om du råkar ut för skador på din a-traktor, till exempel vid en olycka eller stöld, täcker försäkringen kostnaderna för reparation eller ersättning för förlusten.

Trafikolyckor

Även om A-traktorer normalt inte får köras i högre hastigheter än 30 km/h, kan olyckor fortfarande inträffa. Om du orsakar en olycka och skadar andra fordon eller personer, täcker a-traktor försäkringen skadeståndsansvaret.

Stöld och skadegörelse

A-traktorer är populära mål för stöld och skadegörelse på grund av deras mindre storlek och vanligtvis låga säkerhetsåtgärder. Med en a-traktor försäkring kan du få ersättning om din a-traktor blir stulen eller skadad av exempelvis vandalisering.

Tillfällig trafik på allmän väg

Ibland kan det vara nödvändigt att köra din a-traktor på allmän väg, till exempel för transport till verkstaden. Eftersom svenska lagen kräver att alla motorfordon, inklusive a-traktorer, måste vara försäkrade för att få köra på allmän väg, behöver du a-traktor försäkring för att vara laglig.

Passagerare

Om du har passagerare i din a-traktor, eller om du orsakar skador på passagerare i en annan bil, täcker a-traktor försäkringen eventuella medicinska kostnader och skadeståndsansvar.

Konsekvenser av att inte ha a-traktor försäkring

Om du inte har a-traktor försäkring och blir påkommen av polisen kan du få böter, indragen körkortstillstånd och eventuellt få körförbud för din a-traktor. Dessutom kommer du själv att bli ansvarig för eventuella skador eller olyckor som du orsakar utan försäkringsskydd.

Billigast

Hedvig bilförsäkring

Hedvigs A-Traktor försäkring är den billigaste och en försäkring där du inte behöver binda upp dig i flera år. Vilket betyder att du kan köra den i 1 månad och sedan säga upp om du så vill.

Service

Pricer

Support

System

Se ditt pris

Vad du bör tänka på när du väljer försäkring för din a-traktor

När du väljer en försäkring för din a-traktor är det viktigt att du tar hänsyn till flera faktorer och inte bara fokuserar på priset. Här är några saker du bör tänka på:

 1. Täckning: Vilken typ av försäkring behöver du? En trafikförsäkring är obligatorisk, men du kan också överväga att inkludera halv- eller helförsäkring för att få en bättre täckning vid skador eller stöld.
 2. Pris: Självklart är priset en viktig faktor att tänka på, men låt inte det vara den enda avgörande faktorn. Jämför priser från olika försäkringsbolag och se till att du får värde för pengarna.
 3. Ersättning: Vad ingår i försäkringen och vilka typer av skador täcks? Se till att du förstår villkoren och begränsningarna för din försäkring, så att du inte får obehagliga överraskningar vid en eventuell olycka eller skada.
 4. Rabatter och tilläggstjänster: Vissa försäkringsbolag kan erbjuda rabatter eller olika tilläggstjänster som kan vara värda att titta närmare på. Till exempel kan de erbjuda vägassistans eller rättsskydd som en del av försäkringspaketet.

Hur hittar du den bästa försäkringen för din a-traktor?

För att hitta den bästa försäkringen för din a-traktor bör du göra en grundlig forskning och jämförelse av olika försäkringsbolag och deras erbjudanden. Här är några steg du kan ta för att hitta den bästa försäkringen:

 • Jämför priser: Begär offerter från olika försäkringsbolag och jämför deras priser. Var noga med att ta hänsyn till den täckningsnivå som erbjuds när du jämför priserna.
 • Läs recensioner: Ta reda på vad andra kunder säger om försäkringsbolag du överväger att använda. Läs recensioner och omdömen online för att få en bättre förståelse för deras pålitlighet och kundservice.
 • Be om rekommendationer: Fråga familj och vänner om de har några rekommendationer eller erfarenheter att dela. Personliga rekommendationer kan vara värdefulla och hjälpa dig att fatta ett mer informerat beslut.
 • Kontakta försäkringsbolagen: Om du har specifika frågor eller behöver mer information, tveka inte att kontakta försäkringsbolagen direkt. De kommer att kunna ge dig exakt information om deras produkter och hjälpa till att guida dig genom processen.

Genom att ta dig tid att göra en grundlig forskning och jämförelse kommer du att kunna hitta den bästa försäkringen för din a-traktor, som ger dig det skydd du behöver till ett pris som passar din budget.

Vilka typer av försäkringar finns för A-traktorer?

Det finns olika typer av försäkringar för A-traktorer, beroende på dina behov och önskemål. Här är några vanliga alternativ:

Trafikförsäkring

Trafikförsäkring är den lagstadgade lägsta typen av försäkring som är obligatorisk för alla fordon som används i trafik i Sverige, inklusive A-traktorer. Denna försäkring täcker skador som du kan orsaka på andra personer eller deras egendom. Det är viktigt att notera att trafikförsäkringen inte täcker skador på dig själv eller din egen A-traktor.

Halvförsäkring

Halvförsäkringen för A-traktor är ett extra skydd utöver trafikförsäkringen. Den täcker skador på din egen A-traktor som orsakats av brand, stöld, glas, vilt och naturkatastrofer. Detta är ett bra alternativ om du vill ha ytterligare skydd för att täcka kostnader för skador på din A-traktor. Det kan vara särskilt värdefullt om du använder din A-traktor mycket eller om du är osäker på om du har tillräckligt med pengar för att täcka eventuella skador själv.

Helförsäkring

Helförsäkring för A-traktor är den mest omfattande typen av försäkring för ditt fordon. Det täcker allt som trafikförsäkringen och halvförsäkringen täcker, samt skador orsakade av kollisioner och andra olyckor som du orsakar själv. Detta inkluderar också skador på din A-traktor som orsakats av vandalisering eller sabotage. Helförsäkring kan vara en bra investering om du vill ha ett heltäckande skydd för din A-traktor och inte vill oroa dig för kostnaderna av eventuella skador.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis är försäkringen för din a-traktor inte bara ett lagligt krav utan också en viktig investering för din egen säkerhet och trygghet på vägarna. Genom att göra en grundlig jämförelse och välja en försäkring som uppfyller dina behov och passar din budget, kan du köra din a-traktor med lugn och ro.

Läs också, Försäkring elbil eller försäkring släpvagn.

Vanliga frågor och svar om försäkring för A-traktor

Vilken försäkring behöver jag för min A-traktor?

För att köra din A-traktor lagligt behöver du minst en ansvarsförsäkring. Detta täcker skador du orsakar på andra personer och deras egendom. Det kan också vara klokt att överväga en halvförsäkring som täcker skador på din egen traktor i händelse av en olycka eller stöld.

Vilka faktorer påverkar kostnaden för min A-traktor försäkring?

Det finns flera faktorer som kan påverka kostnaden för din A-traktor försäkring, inklusive din ålder, körhistorik, traktorns värde och var du bor. Att jämföra priser från olika försäkringsbolag kan hjälpa dig att hitta det bästa erbjudandet för dina behov.

Hur kan jag hitta den billigaste försäkringen till min A-traktor?

Genom att använda våran sajt för att jämföra de olika försäkringsbolagen så kan du enkelt få fram det billigaste priset utefter dina behov.